Intervju med Lino Gómez och David Dubo

Kadett junior Brons i spanska klubb mästerskapet 2001

Lino Gómez feito är förbundskapten för den spanska federationen för Karate, mest känd för hans arbete med det spanska damlandslaget som har varit världsmästare, samt tagit fem stycken andra platser och en tredje plats i VM, detta innebär att vi här varit i VM-finaler de senaste 12 år, en samt två Universitets VM och 8 EM titlar, de sista 5 i rad.

I det Spanska klubb mästerskapet 2011, har hans klubb deltagare inom olika ålderskategorier. I senior klassen tävlade den chilenska världsmästaren (2008 i Tokyo) David Dubo som har en lång relation med Linos klubb. Jag fick möjlighet att intervjua Lino Gómez och David Dubo.

Om sitt intryck av årets klubbmästerskap svarade Lino.
“Jag älskar mästerskapet, intrycket var bra, många lag i alla kategorier och en allmänt hög nivå “.

Hur gick det för dina lag? “Mina juniorkadetter tog brons, seniorerna gjorde ett stort mästerskap, de förlorade dock bronset, matchen slutade med lika många vinster, men de förlorade med mindre poäng.”

Hur kommer det sig att den chilenske David Dubo tävlar med ditt lag i det spanska klubb mästerskapen? ”Davids relation med min klubb startade för 5 år sedan, sedan dess har han tillbringat långa perioder av träning med sin tränare Alvaro Rivera i Oviedo. Han har alltid tävlat med min klubb av egen begäran, i början visste nästan ingen vem han var, men självklart efter att han blir världsmästare i Tokyo 2008 förändrades allt. Han är en del av min klubb, hans lagkamrater älskar honom, en dag kommer jag att berätta hela historien.

David, Lino och Alvaro

Hur ser tillväxten och intresset ut inom den spanska karaten? “Självklart finns tillväxt, i det senaste EM mästerskapet var våra kadetter och juniorer högt uppe på medaljtabellen, nu är det en fråga om tålamod och att dessa löften blir verklighet, är mitt uppdrag att hjälpa dem på vägen.”

Lino blev 1997 ansvarig för dam landslaget och 2010 för det manliga landslaget. Vad är skillnaden mellan att ansvara för damerna och nu både det kvinnliga och manliga landslaget?  “Det finns en skillnad eftersom allt nu är duplicerat, arbete och ansvar. Damlaget har varit mitt ansvar i 14 år och jag har perfekt fångat tempo och mängd träning inför varje tävling, inom herrlandslaget tränar vi, samt försöker hitta vår plats innan tiden rinner ut, eftersom nästa EM är hemma och vi är alla medvetna om att vi inte kan misslyckas. ”

Hur ser generationsväxlingen och urvalet ut inför nästa VM i Paris? “Som jag sa, vi försöker hitta formen, och EM på hemma plan i Tenerife är det första riktiga testet, vi har en hel del uppgifter för att bilda truppen till VM som inte ska vara mycket annorlunda än i EM.”

Framgångarna med damlaget har varit många på VM och EM nivå. Varför har spanska damlaget varit en världsmakt inom karate i så många år?  “Ingen tvekan eftersom vi är en grupp som driver i samma riktning, laget har förnyats, med en vinnande anda och engagemang som gradvis sipprar från generation till generation. Laget har alltid vunnit över individualitet, vi har gjort dåligt individuellt i mästerskap men vi har tillslut lyckats ta lag guld.

Laget som vann EM 2011

Det har skett många förändringar i reglerna och en ny förändring är på väg, vilken är ditt intryck av de nya reglerna i kumite som har föreslagits? “De nya reglerna är ett måste, du kan inte vinna en match utan att plocka poäng, frågan är om påföljder för kontaktvarningar, alla domare kan inte hantera dessa på rätt sätt och det är ofta svårt att se vem som fasthåller vem, detta skapar förvirring och frustration, tänk dig en fotbollsmatch där ett rött kort kommer att kosta dig ett mål. ”

Och slutligen, ser du karate som en olympisk sport?  “Trots den senaste besvikelsen, hela världens karateutövare har den illusionen, är karate en sport av integration, det finns ingen by i världen oavsett hur liten som inte tränar karate, dojos finns på fem kontinenter, de främjar alla typer av värderingar och praktiseras av miljontals människor i alla åldrar, i slutändan kan man inte dölja solen med ett finger och den olympiska rörelsen har till slut öppna dörren. ”

David Israel Dubo Fermani säger om hans samarbete med Lino? Lino Sensei har hjälpt mig till att bli den idrottsman jag är idag. Han har bidragit med ett nätverk av människor, som till exempel, Sensei Kohata och jag har blivit en del av Gensei Ryu familjen som ligger i linjen för en ödmjuk, snygg och mycket grundinriktad syn på tekniker, som jag och Sensei Alvaro njuter av.

Vilka intryck fick du av de Spanska klubbmästerskapen? Det var en mycket berikande upplevelse för min utveckling eftersom jag får ha på mig Sensei Lino klubb dräkter, detta innebär inte bara enorm stolthet utan även ett stort ansvar. Det känns bra att kunna vara i samma lag som mästaren Oscar Vasquez och en del av de Spanska mästarna, samt vara del av detta laget är som historien om ”Den fula ankungen” jag gick från att ha varit en okänd chilenare, till att vara en del av laget, en vän till andra, samt älskad av den spanska familjen…

Vad skiljer Spansk karate från Chilensk? Huvudsakligen ligger skillnaden i vad som är karate utbildning, teknisk kvalitet som krävs av studenter är den avgörande faktorn som leder till kunskap så att idrottaren når högre med en mycket högre teknisk kvalité än i Chile. Till detta tillkommer en större frekvens tävlingar på hög nivå, som anordnas av spanska federationen för Karate, vilket gör att konkurrenter är i ständig träning för att maximera sina attribut.

Vad är ditt nästa mål inom karate? Återkomma i september till Oviedo, under vingen av Sensei Lino, sedan till Golden League i Tyskland, och efter det till Pan American Games i oktober eftersom spelen är lika Medelhavsspelen i Europa sedan tränar vi med Sensei Alvaro till VM i Frankrike år 2012 som vi har stark fokus på.

Tokyo 2008

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: